Kvällsfika&Badminton

Idag till kvällsfika så blev det,
 
♥ 1fazer rågform
♥ 1skogaholm kneipp
♥ 2glas proviva
♥ gurka





Klockan nio ikväll så ska jag iväg med pappa och spela badminton, det ska bli jätte skönt, har inte gjort något sådant sen i jag vet inte, augusti var sista gången jag tränade på rikitgt... inte för att det här är träning men endå. Nästa gång jag ska på vägning så hoppas jag att jag har fått ett högre bmi (dvs gått upp i vikt) så att jag får börja springa två gånger i veckan, det skulle vara jätte skönt, för jag tycker att det är så härligt att vara ute och springa på sommaren, inte för att bränna kcl utan bara för att det är så skönt att röra på sig och man blir så pigg.
En sak som många med ätstörning gör är ju att träna direkt efter maten, för att dämpa ångesten, det är verkligen inte bra att göra så för då låter man ätstörningen ta över en. När jag vägde mindre så hade jag alltid en timmes vila efter maten, då tyckte jag att det var jätte jobbigt, och jag fick inte gå på toan själv osv. Men nu har jag inte vila längre, men endå så brukar jag oftast sitta ganska still efter maten. Har du vila efter maten?

Tortillapizza

Dagens middag blev tortillapizza,

♥ tortillabröd
♥ pastasås
♥ skinka
♥ champinjoner
♥ ost




Eftersom att jag inte gillar skinka&champinjoner (och lite ost) så slapp jag ha det på min pizza, men den såg så tråkig ut så därför la jag ut en bild på pappas pizza istället. Tortilla pizza är inte som vanlig pizza som man äter ute på en resturang, osten är inte alls lika fet och brödet mycket nyttigare.
Sist jag åt pizza var på avdelingen, (hemmagjord) jag hade världens ångest inför den en vecka i förväg, jag trodde jag skulle bli ett fetto så fort jag åt den och såna saker. Jag vägrade gå till bordet av olika anledningar dels för att jag verkligen inte ville äta pizza och dels för att jag fick höra jätte dåliga nyheter om skolan just den dagen så allting blev extra jobbigt kring maten, allting slutade med att efter en halvtimme kom jag mig endå till bordet och jag åt tomatsåsen och brödet jag lämnade all ost. Portionen jag fick var som två billys panpizzor, jag tyckte att det var så himla hemskt att äta, och jag ångrade mig jätte mycket efteråt att jag åt av den. Men nu är jag bara stolt över mig själv att jag klarade det, och dagens middag den var som vilken maträtt som hellst, hur lätt som hellst att äta! :)

man tappar den sociala biten

Någonting som verkligen är synd när man har en ätstörning är att man isolerar sig från sina vänner, i sommras var jag nästan aldrig med någon, jag ville inte, och ingen ville vara med mig heller och det förstår jag, jag var ju verkligen hel knäpp. Man isolerar sig helt enkelt, och det är så synd, för man mår så mycket bättre när man umgås med sina vänner.
Man tappar verkligen kontakten väldigt mycket med sina vänner, bara för att allt man gör handlar om mat och alla ens tankar kretsar kring mat,vikt,kalorier,träning. Och speciellt när man är inlagd, då är det svårt att hålla kontakten med vännerna, och dom tar ju kontakt med andra människor än en själv. Som jag har ju tillexempel samanlagt varit inlagd i typ 17veckor och missat massor med skola, och därför är jag inte så ofta med kompisar...speciellt eftersom att jag inte går hela dagar på skolan, och då hinner man som inte vara med när dom bestämmer saker och ting, typ som att dom ska se film på kvällen eller något. Jag vill verkligen inte sitta hemma med mina föräldrar hela dagarna, det måste verkligen bli förändring på den biten för min del, fast det har blivit mycket bättre än var det var förra året iallfall! Så det går ju framåt. 
Hur är det för dig, har du isolerat dig från dina vänner? (en fråga till alla med äs)




kanske är det så att man är rädd att släppa anorexin för att att Ana är ens "endavän", men det är ju inte sant, hon är den som får dig att må så dåligt, anorexin är inte din vän, anorexin kanske lurar dig och säger att hon är din vän, men så är det inte, hon ljuger.

Nyponsoppa

Idag till mellanmål blev det,

♥resource nyponsoppa (med extra energi)
♥1,5dl citrom melis yogurth
♥1,5dl vanilj yogurth



Innan jag fick resource choklad&nypon så hade jag några jätte hemska klara näringsdrycker. Dom smakade vidrigt och jag spydde alltid av dom för jag mådde så sjukt illa av dom, dom smakade som stark outblandat saft med alvedon i. Det var så himla äckligt att behöva dricka 4dl/per dag av dom. En dag när jag drack dom så fick jag ligga ner i flera timmar innan illamåendet gick över, och den dagen kunde jag inte ens äta middag.
Tur att jag fick nya iallfall!


Så dom här fresubin näringsdryckerna rekomenderar jag verkligen inte,

Morsdagstårta

Nu har jag precis bakat en tårta åt min mor,

♥ chokladtårtbotten
♥ grädde
♥ jordgubbsmousse
♥ hallongodisar
♥ strössel




jag tycker att den blev jätte fin hahah.
Jag kommer inte äta av tårtan, jag gillar inte grädde har inte gjort det på väldigt länge, och det känns som för svårt att äta tårta, och jag har aldrig sötsug så jag känner inte ens att jag vill äta av den, men jag skulle nog klara av det, men jag vill helt enkelt inte. I somras på min födelsedag vägrade jag att äta tårta, jag åt nästan ingenting på min födelsedag, lite kyckling och ris och två godisar, och en macka till frukost. Mackan fick jag när min syster och pappa uppvacktade mig på morgonen, dom hade smörat den och jag fick panik, men jag åt den jag vågade inte säga att jag inte ville ha den. Och dagen innnan min födelse dag hade jag spelat fotbollsmatch, och jag orkade typ inte springa alls, jag åt ju ingenting, och allt jag kunde tänka på när jag spelade var att när jag kom hem skulle jag iallfall få äta en knäckemacka och en portion barngröt. Den kvällen var mina föräldrar jätte oroliga, ja ush det var bara en av dom många hemska dagarna jag hade i somras. & juste i helgen åt jag faktiskt en halv piggelin! =D

Pannkakor med hallonsylt

Nu har jag precis kommit hem och till lunch blev det pannkakor, 

♥1dl vetemjöl
♥2dl dinkelmjöl
♥1tsk salt
♥1krdm bakpulver
♥6dl mjölk
♥3ägg
♥2msk rapsolja
♥hallonsylt



Förut klarade jag aldrig av att steka mat i fett, jag tyckte bara att det var onödigt och att det bara gav extra kalorier, förr fick jag panik om mina föräldrar tillexempel smörjde en långpanna med margarin eller stekte maten i fett. Men nu steker jag alltid i fett eftersom annars bränns det ju bara fast. Men jag kommer ihåg en gång på avdelningen när dom stekte köttfärsen i bregott hur mycket smör som hellst, det var jätte jobbigt den gången för mig att äta. Men nu bryr jag mig inte, nu steker jag i margarin som man ska göra.

Nu är jag påväg hem...

Nu är jag på väg hem, men jag kan inte skriva mer just nu, men jag skriver igen när jag kommer hem vid 12! :)

Det är verkligen hemskt...



Tänk att det faktiskt finns små barn i 11års åldern som tänker så här, jag har själv sett att på bup går det flera som är 10-11års åldern som har en ätstörning eller anorexi, det är ju verkligen sjukt hemsk! Nog för att det är det än i vilken man ålder man är i, men endå. Åh varför finns anorexi/bulumi/ätstörningar över huvutaget....
Kolla här. 

NEJNEJNEJ

Fick en kommentar;

Har du några tips på hur man går ner i vikt?
Jag är 13 år gammal, 171 lång och väger cirka 65 kg, WAY TO MUCH
vill ner till 55.
inte så jag får aneroxia o så..
men jag kan inte träna på gym, eftersom det är femtonårsgräns =/

Okej, även om du säger att du bara vill gå ner lite i vikt och att du inte vill få anorexi, så vet jag inte om det är så lätt som du tror att stoppa det, och jag tänker verkligen inte ge ut några tips om hur man går ner i vikt, eftersom att jag vill bli frisk, inte göra människor sjuka. Och om du verkligen skulle vilja på ett hälsosamt sätt gå ner i vikt så ska du inte ta kontakt med en anorektiker! Och förresten så är du helt normal viktig, du har ett bmi på 22.2 vilket är helt normalt! Ett bmi på mellan 19-25 det är en helt normal vikt. DU BORDE VERKLIGEN INTE FÖRSÖKA GÅ NER I VIKT, det är inte smart, för du är helt normal viktig tjejen!

jag hade i början av min ätstörning bara tänk gå ner några kilon kanske 2 men det slutade med att jag gick ner 12 och se vad som hände med mig, jag var två tre dagar ifrån att dö.

Idag ska jag åka bort

Idag ska jag åka bort och sova hos en familj vi känner, så det kommer verkligen inte vara bra upptadering idag, men jag kommer tillbaka imorgon igen.
Förr vägrade jag att fara bort, jag klarade verkligen inte av att äta borta, bara för att jag hade ju ingen aning om vad dom kunde ha i maten, jag tänkte att dom kanske kunde laga maten enbart av fett och såna sjuka tankar... Och jag hatatade att äta omkring folk, det var seriöst det värsta som fanns enligt mig förr, och när jag kom till avdelningen förra gången så var jag tvungen att äta vid matbortdet med alla andra, jag blev så otroligt sur, och det stod tillochmed i mina förhållnings papper att jag var tvungen  att göra det. Då fattade jag inte varför, men nu gör jag det.
Jag menar, för att kunna bli frisk måste man ju kunna äta med folk man inte känner/känner, och det kan jag nu, och det är jag glad för. Det är verkligen nått som är bra att lära sig att göra ♥


Förresten, idag testade jag nya flingor till frukosten;

♥ all bran apple and fig



och om ni på ett enkelt sätt vill se när jag skriver nästa gång, så följ min blogg med bloglovin

Lyssna inte på anorexin

Om anorexin någonsin säger åt mig vad jag ska göra, då skiter jag i vad den säger, det är ju det enda man kan göra, även om anorexin är stark, så är man starkare själv! Och alla som har en ätstörning, om ni tänker typ så här " nej jag orkar inte bli frisk, det är så jobbigt, jag klarar inte av det ". Det är faktiskt inte sant, för har ni kunnat kämpa så hårt för att gå ner i vikt och mått så sjukt dåligt i vissa stunder, då är ni tillräckligt starka för att övervinna eran ätstörning också!




förresten, glöm inte bloglovin! 

Dinner Time

Till middag blev det fakitskt varma, vita mackor. Ingen stor middag, men vi äter så här ibland på helgerna.

♥2baugetter med löksmak
♥smör
♥gurka
♥lite ost
♥1glas proviva jordgubb



Förut total vägrade jag allt som har med vitt bröd att göra, men nu har jag vant mig vid att äta vitt bröd ibland, jag menar bröd är ju bröd, och vitt bröd är ju inte alls jätte onyttigt, det finns ju vitt bröd utan socker. Jag har hört vissa anorektiker säga att dom tror att vitt bröd direkt förvandlas till socker i kroppen, men det är ju verkligen inte sant. Förut när dom serverade mig vitt bröd på avdelning skrek jag bara åt dom att dom var dumma i huvudet och att jag inte skulle ha nått vitt bröd. Jag tycker att jag var helfånig så här i efterhand hahah...

Svar på en fråga kring sondslang

Anonym om Sondslang:
Hur går det till när man sätter in den? Känns det konstigt att ha den eller märker man inte av den?


Svar; Det går till så att man först väljer vilket näshål den ska sitta i, det blir oftast den sidan som man är mindre trång i eftesom att det går lättare att sätta den då, sen mäter man sonden från bakom örat och ner till magsäcken och markerar hur långt den ska in, sen tar dom en slags bedövningsalva på sonden, sen får man börja med att luta huvudet framåt och dom tar försiktigt in sonden i näsan, det är en ledare i sonden som gör att det blir lättare att sitta den man för det sen ner mot halsen och när den har kommit till halsen ska man luta upp huvudet igen, sedan styr man ner den till magsäcken, sen kollar man om den sitter rätt genom att dra upp lite maginnehåll och hälla det på ett lackmus papper och om lackmuspappret blir rött så är det surt och då sitter den rätt. Från början känns det jätte konstigt att ha sonden, men man vänjer sig, jag kan tillexempel nu sätta sond hur enkelt som hellst utan att märka av det, men dom första gångerna jag satt sond så kändes det som att jag skulle spy eftersom att det sätter i gång kräkreflexerna.

(nej jag har verkligen INTE sond nu, har inte haft det sen december)

Här kan man läsa en liten bättre förklaring (klicka)



sondslang

Lite historia & Dryck

Nu sitter jag här och dricker en försenad förmiddagsdryck och tuggar tuggummi,

♥proviva jordgubb
♥blåbär/lime dryck
♥extra sweet mint




I somras åt jag massor av tuggummi, jag tuggade helt enkelt tuggummi istället för att äta, jag kunde äta hur många som hellst på en dag och jag köpte alltid nya, men sen mot slutet av sommaren så började jag trappa ner på det eftersom att jag insåg att dom faktiskt inehöll kalorier, så jag satte en gräns att jag fick äta max 2per dag, men jag åt max ett halvt, jag var så rädd för att äta överhuvuetaget. När jag las in slutade jag helt med tuggummi, jag kommer ihåg att jag fick en mindre chock när jag såg att en av tjejerna tuggade tugummi, jag kunde inte förstå hur hon kunde vilja ha extra kalorier. Men nu har jag endå börjat tugga tuggummi igen, jag menar tugummi det har ju typ 1kcl/bit så vem orkar bry sig, inte jag iallfall, och att börja tugga tuggummi igen är ju en sak man kan göra om man vill bli frisk, för då gör man ju tvärt emot vad anorexin vill att man ska göra!


förresten, någon som vet vad jag har råkat göra i kodmallen för att få en plutt innan rubrikerna på varje inlägg i menyn? =(

Blodpudding med lingonsylt

Dagens lunch blev,

♥3skivor blodpudding
♥lite hallonsylt
♥lite lingosylt
♥mjölk +kanel



Det var jätte länge sen jag åt blodpudding sist var när jag var i en lägenhetsbehandling i Oktober, jag vägrade äta den jag kastade blodpuddingen in i väggen och blev tvångsondaad, det var det värsta jag någon sin varit med om 4vuxna människor höll i mig och tvångsatte en sond, jag fick flera blåmärken den gången bara för att dom var tvungen att hålla i så hårt och eftersom att jag hade typ låga trombosyt värden så hade jag jätte lätt för att få blåmärken.
Men dagens blodpudding gick suveränt att äta, jag är så stolt att jag kan äta sylt nu, förr åt jag aldrig det! Det är verkligen ett jätte bra tips om man vill bli frisk, att lära sig att äta sylt osv.


Sondslang

Nu tänkte jag berätta lite om hur det är att ha sond, inte för att jag har det nu, men jag har haft det förut under en längre period. Jag fick sond första gången när jag las in första gången, jag var så nära att dö så att det var enda utvägen, och aldrig att jag överhuvudtaget skulle kunna tänka mig att äta mat.
Jag fick trappa upp mängden sondnäring eftersom att jag hade en sån liten matsäck så fick man jätte ont i magen redan efter en dl, men det blev ju bättre och bättre på den biten, men jag fick konstiga biverkningar av sonden, jag bajsade grönt och var jämnt lös i magen.
Så här såg upptrappningen ut:

♥200ml
♥250ml
♥300ml
♥350ml
♥400ml
♥450ml



Det fanns ett speciellt sondningsshema, jag hade dom här tiderna, 07.30. 11.30. 15.30. 19.30.
Alla tjejer som var på avdelingen den gången hade sondslang och vi sondades vid olika tider, det var verkligen jätte jobbigt att höra när dom t.e.x höll fast någon av dom andra tjejerna och tvånssondade dom. Själv sondade jag för det mesta frivilligt själv.



Har ni mer frågor kring sonden, så varsegod att fråga, så svarar jag!

Vaniljyogurth med blåbär

Till frukost idag blev det lite speciellt med maten jag tog,

♥1/2dl blåbär
♥1/2dl flingor
♥2rågform
♥1glas proviva




Om ni tycker att det är lite konstigt att jag inte har ost/skinka på mackorna som man igentligen ska ha, så beror det helt enkelt på att jag aldrig i hela mitt liv har haft det, jag tycker bara att mackan smakar illa då, det är inte för att jag är rädd för dom extra kalorierna. På avdelningen la dom alltid på ost/skinka på mackorna men jag tog alltid bort dom, så ett tag fick jag avocado på mackorna, men det var inte heller gott att ha på, så tillslut tog dom helt enkelt bort det från mitt matprogram. Och vet ni vad, förut på matmatshema så hade jag på kvällsfikat 1portion gröt 1glas juice 1glas mjölk 2macka, vet ni hur otroligt mätt man blev på det haha?

Saker man verkligen bör sluta med om man vill bli frisk

♥ sluta titta på energiinnehåll på mat&dyligt
♥ sluta räkna kalorier
♥ sluta räkna tiden till nästa mål mat
♥ sluta välja den maten som har minst kalorier, man ska ta det man är sugen på!
♥ sluta försöka fuska undan mat
♥ sluta hoppa över måltider som man igentligen ska äta
♥ sluta titta i spegeln på magen flera gånger om dagen
♥ sluta tjuvträna/ all överdriven träning
♥ sluta laxera
♥ sluta kräka upp maten
♥ sluta med att klanka ner på sig själv
♥ sluta läsa pro-ana bloggar

Listan kan göras lång, men det där är iallfall några tips!
Jag har aldrig gjort vissa av dom där sakerna, men några saker, men  det mesta har jag slutat med och t.e.x det med att kolla på energiinehållet är mitt största jobb just nu, men jag kan säga en sak det går framåt! :)


förresten, glöm inte att ni kan följa min blogg med BlogLovin!

Våfflor

Till middag idag blev det fullkornsvåfflor,

♥ 2dl vetemjöl
♥ 2dl grahamsmjöl
♥1dl fiberhavregryn
♥7dl mjölk
♥1/2tsk salt
♥2ägg
♥2msk flytande margarin



Jag tog 2 våfflor, har ingen aning om vad som  är normalt, men det såg ganska bra ut så.
Hur många våfflor brukar ni  äta?
(& förresten jag har inte ätit våfflor på över ett år)


Hur lång tid tar det att bli frisk

Jag är stolt över mig själv, utan att jag ens trodde det så har jag fått VG i svenska, nog för att nästan alla fick det men endå, jag har missat så mycket av lektionerna och dessutom så sa hon VG på väg uppåt!


Jag har läst att medeltiden för att bli frisk från anorexia är cirka 1-2 år, men jag har även hört behandlare som har sagt till mig att viss kan bli friska efter 2-6månader också. Nu har jag varit sjuk i ett år, och haft behandling i ett halvår, och nu ska jag bli frisk, jag är ju helt inställd på det, jag tänker inte slösa bort mitt liv på att tänka på mat hela tiden.
 En ganska sjuk sak som jag alltid gjorde förut var att jag räknade tiden tills nästa mål mat/sondning, men sen då när det väl var dags så fick jag världens ångest och mådde jätte illla, nu för tiden så försöker jag att inte räkna tiden tills nästa mål, utan jag har insett att livet handlar om mer än bara mat och kalorier.
Brukar du räkna tiden tills nästa mål?




Svältkomplikationer

Jag kan inte förstå att jag har utsatt mig själv och min kropp för allt detta, det är inte förens nyligen som jag förstått hur mycket svälten faktiskt påverkar kroppen, mitt hjärta hade börjat få nått fel och jag hade en puls på 36 och nu så har min njurfunktion blivit helknäpp och jag måste gå på toan och kissa hela tiden, och min mens har ännu inte kommit tillbaka, bara för att jag var i svältillstånd så länge. Det jag var som mest rädd för ett tag var att mitt hjärta skulle stanna, det kunde ju faktiskt ha hänt. Och för ett tag sen när jag var påväg ur svälten så började jag tappa massor av hår som en efter effekt av svälten.
Ush, jag hoppas verkligen att ni där ute som svälter er själv, sluta med det, ni är inte tjocka, ni förstör bara kroppen

Svår svält ger upphov till komplikationer i många organ i kroppen. Svälten gör att kroppens fettlager och så småningom även av andra vävnader, främst musklerna, bryts ner. En tilltagande muskesvaghet är därför den vanligaste svältkomplikationen. I svåra fall kan den vara så uttalad att anorektikern inte kan resa sig upp utan hjälp. I dessa fall behövs omedelbar sjukhusvård! 
Nedbrytningen av kroppen medför att nybildningen av celler i kroppen försvåras och sårläkningen försämras. Vid svår svält påverkas även bildningen av blodkroppar och blodbrist, anemi, är därför vanligt vid anorexia nervosa.

En komplikation till anorexi som man först under senare år har uppmärksammat är osteoporos, urkalkning av skelettet. Detta leder till ett tidigt åldrande av skelettet och ökar risken för benbrott och sammansjunkningar av ryggkotorna, något som man annars bara ser hos äldre.

Hjärtat, som ju är en muskel, försvagas också vid långvarig svält. Hjärtverksamheten förlångsammas och rubbningar av hjärtrytmen kan uppträda. Det är vanligt att pulsen ligger kring 40-50 slag i minuten. Ibland kan man dock se en så låg puls som 30-40 slag i minuten. Vid svår svält finns det en kraftigt ökad risk för hjärtsvikt, vilket kan leda till plötsliga dödsfall hos anorektiker.

Att menstruationen upphör är ett av de tidigaste sjukdomstecknen vid anorexia nervosa. Vid hetsätning hos normalviktiga är det mindre vanligt med totalt menstruationsbortfall, däremot är menstruationsstörningar av varierande slag vanligt förekommande.

Även om menstruationerna varit borta eller oregelbundna under flera år, blir de som regel normala när själva ätstörningen är över. Den kvinna, som har haft bulimia eller anorexia nervosa och blivit frisk, har lika stora möjligheter som andra kvinnor att få barn.


nötfärsröra med ris

Min lunch bestod av :

♥ nötfärsröra
♥ biff
♥ ris
♥ grönsallad
♥ mjölk+kanel




På avdelingen där jag har varit inlagd 2gånger så är portionerna inte normala, det är ingen överdrift att säga att dom gigantiska, dom är faktiskt det, ungefär 3gånger så stor som min portion på bilden är. Det är jätte hemskt att äta där, eller jag tycker inte det nu, men jag tycker att det är stora portioner, man blir supermätt. Men anledningen att dom har så stora portioner där är väll för att man ska gå upp i vikt, men det är bara det att dom säger att det är normala portioner och sen så tar personalen mindre mat själv, och mina föräldrar säger att portionerna där är väldigt stora.
Jag tycker att det är rätt dåligt att dom är överdrivet stora, vad tycker du?

Prestationskrav

Nu har jag precis kommit hem från min första lektion idag, jag har haft matte prov, jag var jätte nervös inför provet, jag tänkte att jag inte skulle klara det och såna saker.
Nu för tiden är det iallfall mycket bättre med sånt för mig nu än förut, förr hade jag värsta höga kraven på mig själv, kanske inte inom matten men i dom andra ämnena.
 Jag hade jätte höga krav på mig själv förra gången jag blev inlagd och perioden mellan andra gången jag blev inlagd, jag tror att det beror på att då hade jag tappat kontrollen över vad jag åt och min vikt osv, så därför kände jag att jag var tvungen att få bra betyg på alla prov och läxor, även fast jag visste att jag högst kunde få G. Jag fick alltid sån panik inför prov och läxor, jag kunde sitta i flera veckor innan proven och gråta och skrika och plugga bara för att jag hade så höga krav på mig själv. Men nu är det mycket bättre, jag nöjer mig med G, jag har ju trots allt ett "heltidsarbete" utanför skolan haha.
Men jag tror att väldigt många med ätstörningar har väldigt höga krav på sig själva, och prestations ångest, typ att man ska vara bäst i skolan, bäst på fotbollen, smalast osv. Man får väll den pressen på sig när man tycker att man är tjock, man duger inte till nått, då vill man iallfall kunna vara bra på något.





Tyckte den här bilden pasasde in rättbra!



Frukost

Godmorgon!
Nu har jag precis ätit frukost,

♥ 2dl mjölk +kanel
♥ 2dl hallon/lime dryck
♥2rågform
♥1d. flingor



Ett jättebra tips för er som inte gillar mjölk, det är att värma mjölkon och strö över lite kanel, då blir det mycket bättre, eller jag tycker iallfall det! För igentligen hatar jag mjölk, men det är jag tvungen att dricka och det är bra för skelettet eftersom att när man har varit i svält så är skelettet försämrat och man kan bli benskör annars..

Men nu ska jag  iväg till skolan, jag har en lektion nu på morgonen och en efter lunch. :)



Kvällsfika&Smör

Nu har jag precis ätit dagens sista mål, kvällsfikat.

♥ 1glas vitaminwells
♥ 1glas hallon/lime dryck
♥ 1rostmacka
♥ 1rågform

Jag känner mig så duktig som kan smöra mackorna själv i en normal mängd, haha okej det kanske låter lite knäppt, men förr så tog jag nästan inget smör och blev jätte sur och rädd för smör när mina föräldrar smörade, nu tycker jag att smör är rätt bra, brödet blir ju inte torrt med det.
Smör var förut det jag hatade mest av allt, jag tyckte att det var vridrigt, och när jag förut i somras slutade äta så var smör det det första jag slutade äta (förutom godis&kakor).
Vad tycker du om smör?




& förresten glöm inte att ni kan följa min blogg med bloglovin


Fläskpannkaka

Till middag fick jag fläskpannkaka, eller ja jag valde det själv när vi var på ica, förut kunde jag aldrig bestämma mig om jag fick välja, jag kunde gå på ica i timmar innan jag hade räknat ut vad jag skulle gå upp minst i vikt av, nu tar jag helt enkelt det jag känner för! Förut var jag livrädd för fläsk men nu är det som ingenting speciellt, och pannkaka var jag också livrädd för förut. Men nu går det hur bra som hellst att äta, och det är ju ganska gott också. Vad åt ni till middag?
& förresten ni med äs, hur äter ni eran man, äter ni allt för sig eller äter ni t.e.x en halv köttbulle och några makaroner eller äter ni först makaronerna sen köttbullarna? Själv så äter jag allt var för sig, men det gjorde jag redan innan jag blev sjuk.




Näringsdrycker

Nu har jag precis ätit mitt mellanmål ;

2dl resource näringsdryck
♥ 3dl sommarbär yogurth

Från början tyckte jag att det var jätte hemskt att få näringsdrycker jag vägrade det i flera månader tills jag blev inlagd, då lärde jag mig att dricka det, och nu tycker jag att det bara är bra, för jag behöver gå upp nått kg till i vikt, det som är bra med näringsdrycker är att när man väger tillräckligt och inte behöver gå upp mer i vikt, då är det bara till att plocka bort näringsdryckerna så står man still i vikt, det är som en tillfällig medecin.


Smekmånaden

Vet ni att den första perioden av svälten kallas "smekmånaden", ni vet den tiden då allting går bra, och man känner sig överlägsen och bäst och man bara rasar ner i vikt? Det är väll dit alla som vill fortsätta vara sjuka längtar tillbaka tilll, det gjorde jag själv förut innan jag bestämde mig för att bli frisk. Men vet ni vad, man kommer aldrig mer tillbaka dit, det har jag läst i flera böcker om anorexi. Så alla som strävar efter att få komma tillbaka dit, det kommer aldrig hända... iallfall om man ska tro på det som står i flera böcker. Och jag tror iallfall på att det är så, för jag har gått ner ordentligt i vikt två gånger, och det var bara första gången som jag kände mig som man gör när man är i "smekmånaden" den andra gången var jag bara sur och mådde allmänt dåligt. Efter smekmånaden så går allting utför man mår sämre och sämre och orkar mindre och mindre, och det enda som händer är att man vill gå ner mer i vikt och man upplever sig själv som tjockare ju mer man går ner i vikt, även om man bara är ett skelett.


Potatismos överbakad köttfärs

Nu är det lunch dags och jag ska äta potatismos över bakad köttfärs,

♥ tomatsås med vitlök
♥ köttfärs
♥ felix potatismos
♥ ägg
♥ salt
♥ peppar

I nån månad så har jag fått lägga upp mina portioner själv, eftersom att jag är tillräckigt frisk för det, igentligen är det föräldrarna som ska lägga upp maten, men nu får jag tillochmed lägga upp maten själv när jag är på avdelningen nån gång i månaden, (tills mitt lpt går ut) det är jätte skönt, och känns bra, för det känns ju inte precis friskt när föräldrarna lägger upp maten haha. (fast det är ju så klart nödvändigt en tid)


Hur fort äter du?

Ett beteende man har när man har en ätstörning är ju att man äter så sakta och att man delar allt i små bitar. Så därför så på mitt matprogram har man bara 30minuter på sig att äta, det är faktiskt jätte bra igentligen, för tack vare det så har jag fått ett normalare sätt att äta på, nu äter jag på max en kvart vid varje måltid, förut åt jag på typ en och en halv timme, helt sjukt..jag vet... Och att äta i normal takt är ju en av många saker man måste lära sig för att bli frisk ♥

jag kommer ihåg förut, då tyckte jag att det var sjukt att man bara fick äta på en halvtimme! Men nu tycker jag att en halvtimme är väldigt lång tid att äta på, 10-15 minuter är ju normalt liksom,
hur fort/sakta äter du?


Historia

I självhjälpsboken som jag läste för ett par månader sen så fick man en uppgift om att skriva ner sin historia om hur allting började, så det gjorde jag och nu tänkte jag skriva en mycket kortare version av den här.

" jag började oroa mig över min vikt någon gång i februari förra året, men då visste jag att jag var smal, så jag tänkte inte så mycket på det. Men sen så fick jag kommenater av männsikor som hatar mig om att jag var tjockare än tidigare och att jag var stor som en val osv, men det fanns även dom som sa att jag var smal "anorektiskt" smal. Men jag fortsatte äta som vanligt mycket godis och normala mängder mat, men sen någon gång i maj juni förra året så började jag äta nyttigare, typ grovt bröd och kakor och godis åt jag bara på helgerna. Sen så vill jag inte skriva allt för personliga saker men iallfall sen så i juni så började det gå utför, jag åt mindre mat, hade ångest över varje gång jag åt godis, sen i juli blev det sämre och sämre, jag åt mer mat men inget godis. Men i slutet av juli åt jag väldigt lite, och i början av augusti var det rikigt illa, jag åt nästan ingenting och jag orkade ingenting, jag stank ketoner (fast det märkte jag inte själv) och jag mådde så sjukt illa, på kvällarna brukade jag ligga och tänka "nu dör jag" även fast jag inte trodde att jag åt något annat än normala mängder mat. I slutet av augusti när skolan började var jag sjukt avmagrad och alla stirrade på mig, och jag kom ihåg hur glad jag blev över det. Jag frös jätte mycket och hade handskar på lektionerna men jag hann bara gå i skolan i en vecka, sen blev jag inlagd. Jag fick sond och blev sondmatad men jag gick endå inte upp så mycket i vikt, sen när jag blev utskriven så låg jag först stabilt på min låga vikt men sen så gick det nerför och då blev jag inlagd igen" 

Nu i efterhand tycker jag bara att allt låter sjukt, jag kan inte förstå att jag faktiskt har gjort något sådant, för det känns inte ens som att sakerna jag nyss skrev, det är som att det handlar om någon annan människa. För nu så känner jag mig bara som en vanlig tjej inte en anorektisk tjej, och en sak är säker, jag tänker ALDRIG mer göra något sådant. Det är ju bara så dumt, jag har ju alltid varit en smal tjej och kommer förmodligen alltid att vara. Så jag hoppas ni tjejer och killar där ute som har en ätstörning, försök tänka på att ni faktiskt inte är tjocka, det är era sjukdommar som gör er "tjocka".

Trotsa anorexin

Godmorgon!

Nu på morgonen så är det frukost som gäller, och just idag ska jag få göra frukosten helt själv och äta den själv, och det är bara för att mina föräldrar verkligen litar på mig och dom vet att jag klarar det. Det är verkligen jätte bra att dom gör det. Och jag fuskar inte med maten eller något sådant, och om anorexin någonstans skulle säga till mig att jag är tjock som inte fuskar eller något sånt så skiter jag i den rösten, eftersom att jag vet ju att vägen till att bli frisk är ju att trotsa alla dom saker som anorexin säger, eftersom att allt anorexin säger är faktiskt bara lögn!

Om t.ex anorexin skulle säga till mig att smöra mindre (nu händer det väldigt sällan att anorexin säger något till mig men iallfall) då smörar jag inte mindre, utan snarare mera, för då trotsar jag mot anorexin och då har den ingenting att säga till om! Så det jag alltid gör är att göra tvärt emot vad anorexin säger och sen så har jag lärt mig att man inte ska välja mat som anorexin vill att man ska äta, utan istället har jag börjat välja den maten jag är sugen på.
&  genom att jag har gjort så här så har jag blivit mycket friskare, och så klart så måste man ju verkligen bestämma sig för att bli frisk, jag tvekade i flera månader, men sen kom jag på att ett liv med anorexin det är inget liv!




Kommentarer! (:


Anonym : Fin blogg. 
svar : tack! :D
You Adore it - by Louis e Charlotte :
ÄS... då antar jag att du menar ätstörningar.
Själv hade jag en ätstörning när jag var runt 15. Mådde illa och fick panik varje gång jag skulle äta. Kom liksom in i en ond cirkel där jag knappt kunde sitta vid ett matbort.
Värsta minnet var helt enkelt den där paniken jag fick varje gång man skulle äta. Tog väldigt lång tid att komma över tröskeln.

Har precis hittat till din blogg. Jag vill veta mer om dig och vad du gör om dagarna. Hur är det att leva i kampen mot anorexin? BLOGGA MER helt enkelt!
Tror att du skulle kunna hjälpa en jäkla massa tjejer som har samma problem.
KRAM <3

svar :
Jag ska snart skriva ett mer ingående inlägg om mig själv!
Åh, tack, det skulle verkligen kännas super om jag kunde göra det.
kram!
Moa om självhjäplsbok :
den där är jätte bra.
svar : ja, jag vet, den är super!
moa :
Jag skulle gärna läsa mer hur det är att leva ditt liv. Hur din vardag ser ut osv!! :)
svar: de kommer! :)
agnes:
Kämpa på, du är stark :)
svar: tack, jo jag vet. :)
carro :
vill bara säga att din blogg är sjukt intressant att läsa, eftersom att d är en allvarlig sjukdom är dt alltid kul att höra att du är på bättringsvägen - fortsätt så :D
svar : åh, kul att höra! jaa, verlkigen. tack!
MOA :
Herregud , jag blir typ rörd av det du skriver, även om jag har läst det själv, jag vet ju hur du har det osv, men du är så JÄVLA STARK! Jag vill vara som du, gick och tänkte på det idag (a)
svar: ååwh, tack. hhaha (A)
NAttis :
Diggar att du försöker! Endel gör inte ens det, jag är själv påväg ner och vet inte riktigt hur jag ska kunna stoppa det.....
svar: haha, tack! Nä jag vet, jag har för några månader sen i sten vägrat att ens försöka, men sen jag började försöka och riktigt bestämde mig så har jag blivit som sagt nääääästan helt frisk. Åh, jag  hoppas verkligen att du på något sätt kan stoppa det!
Alex :
ana, mia?
svar: Ana, snart fri från hon!
Bea :
Hoppas allt är bra med dig idag! :D
svar : joda, det är det, tack desamma! ;D
anonym :
jag är i samma situtation som dig - matprogram, inläggning osv... börjar oxå må bättre nu men har varit sjuk i typ 2½ år varit nere i ett helvete.
svar: ush, hemskt, verkligen. Men super att du börjar ,må bättre! :)


Matprogram

Så här ser mitt matprogram ut i dagsläget, det är mycket mat, men jag klarar varje dag av att äta det här, för jag vet ju att det är min medecin! Och eftersom att jag aldrig har ångest vid mat nu för tiden så är det inte värre än att min mage blir uppsvullen och att jag alltid är supermätt. Men det är såna saker som man vänjer sig vid, jag vet att matprogrammet är jättebra att ha, för att jag inte ska falla tillbaka i gamla banor och för att jag ska gå upp i vikt! :)

♥Frukost :
2dl mjölk, 1dl flingor, 2mackor med smör och grönsaker, 1glas proviva.
♥Mellanmål:
1glas yogurth, 1glas proviva
♥Lunch:
1portion mat, 1glas mjölk
♥Mellanmål:
3dl yogurth, 2dl näringsdryck, 1frukt
♥Middag:
1portion mat, 1glas mjölk
♥Extra:
 tillägg vid träning 4dl näringsdryck
♥Kvällsfika:
2mackor, 2glas proviva


Konversationer i skolan

Idag på skolan så satt några tjejer och klagade över hur tjocka dom var, och att dom hade gått upp massor i vikt och sånt, jag tycker att det är sjukt att dom säger såna saker när jag är i närheten så då sa jag sa åt dom:
- men herregud, ska vi alla utveckla ätstörningar eller?
Hahah, men alltså jag tycker bara att det är så hemsk att höra såna saker, jag vill inte att någon ska bli som jag en gång varit, och dom är verkligen inte tjocka alls.

Lite om mig själv

Jag är en tjej som har haft anorexi i lite drygt ett år, jag har varit inlagd i två omgångar, första gången på frivillig vård, andra gången på tvångsvård. I dagsläget så är jag näääästan helt frisk från anorexin, jag har aldrig ångest och jag känner ingen rädlsa för att gå upp mer i vikt, jag vill helt enkelt komma tillbaka till livet, men jag är fortfarande underviktig.
Jag har ett lpt som räcker till någon gång i Juli, då blir jag helt utskriven från en sluten avdelning. Jag har haft diagnosen extremt svår anorexia nervosa, och jag har varit hemskt sjuk, och har sondmatatats från augusti 08 - december 08. Nu går jag efter ett matprogramm med en massa tilllägg av näringsdrycker osv.

Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva mer, men om ni har frågor, så är det bara att skriva, så svarar jag!

update; Fick en fråga om hur min vardag ser ut, just nu så går jag halva dagar i skolan (ingen idé att börja med hela dagar nu när de strax är sommarlov) några dagar i veckan är jag med kompisar, dock har mitt sociala liv blivit mycket sämre sen jag blev sjuk, men nu är det mycket bättre, och jag tror att nu snart så ska jag börja träna igen.
 



Sondnäring&Sondslang


Här kan ni läsa mer om anorexi.   < klicka)

En fråga till alla med en äs

Vilket är ert bästa och värsta minne från tiden med äs?


BlogLovin

Följ min blogg med bloglovin!

Självhjälpsbok

En jätte bra självhjälps bok som jag har läst är,
SLUTA SVÄLTA



En sak som jag verkligen tyckte var jätte bra skrivit i boken är när Helene skrev om känslan av att vara fet.
Kan man verkligen känna sig fet? Jag hävdar att det är omöjligt! Fetma är nämligen ingen känsla, eller hur? Känslor är t.ex iver, glädje och ilska. Men inte fetma. Hur i all sin dar beter man sig för att känna sig fet? Hur kan man överhuvudtaget känna någonting som huvudsakligen syns utanpå? Kan man i så fall lägga sig ner på sängen, blunda och därefter känna hur små fötter man har? Natruligtvis inte, skulle de flesta svara. Då blir min följdfråga denna: hur kan någon som drabbats av anorexia vakna på morgonen och känna sig fet?"

Här kan du läsa om boken.

En liten tanke bara...

Förr tänkte jag alltid så här
nej jag vill inte bli frisk, för jag vill vara smal,
men sen en dag kom jag på att,
jag är inte tjock, det är ju sjukdommen som gör mig "tjock", så klart jag vill bli frisk.





HEJDÅ ANOREXIN

Nu får det vara nog, du har plågat mig i över ett år nu, men nu är det slut på det. Förstår du det Ana, du ska inte styra mitt liv, för jag förkänar ett liv utan dig, du är bara en självisk bitch! Jag har redan krossat dig på många sätt och vis, det vet du, och jag vet att du försöker hålla kvar mig, men H-A-H-A du kommer aldrig kunna hålla kvar mig, för nu är jag på väg mot ett liv fritt från dig!




så hejdå ana, jag vill aldrig mer ha med dig att göra...


RSS 2.0